Orest

Het verhaal van de opera Orest

Orest gaat over een instabiele familie waarbij Orestes, de broer van Electra en Iphigenia, centraal staat. Orestes probeert zich na de moord op zijn moeder Clytaemnestra van zijn nachtmerries te bevrijden.

Na de bloedwraak op hun moeder Clytaemnestra zijn Orestes en Electra in Argos gebleven, in afwachting van hun straf. Orestes wordt achtervolgd door de wraakgodinnen, die hem ’s nachts in de gedaante van zijn moeder in zijn dromen verschijnen. Aangezien Apollo hem tot de moord had aangezet, roept hij de god aan om hem van zijn visioenen te verlossen. Apollo antwoordt dat Menelaüs en Helena op weg zijn naar Argos. Orestes zou erop kunnen rekenen dat Menelaüs zal zorgen voor vrijspraak, want de door Clytaemnestra vermoorde Agamemnon was zijn broer. Wanneer Orestes twijfelt, transformeert Apollo zich in de verleider Dionysus en raadt hem aan Helena, de oorzaak van de Trojaanse oorlog, te doden.

De gehate Helena keert terug naar Argos. Ze wil een offer brengen bij het graf van Clytaemnestra, die haar zuster was, maar durft niet. Helena vraagt Electra haar te vervangen; deze wijst het verzoek honend af en stelt voor dat Hermione, de dochter van Menelaüs en Helena, naar het graf gaat. Hermione, die geen haatgevoelens kent, stemt daarmee in. Menelaüs blijkt niet bereid Orestes te steunen.

Een groep mannen uit Argos komt het vonnis over Orestes en Electra melden: zij zullen worden gestenigd. Broer en zus besluiten nu Helena te doden en Hermione te gijzelen. Voor de ogen van Menelaüs brengen ze Helena om en dreigen hetzelfde met het meisje te doen. Maar Orestes komt onder de bekoring van Hermione en voelt dat haar liefde hem kan helpen zichzelf te vinden. De mannen uit Argos komen terug om het oordeel uit te voeren. Maar de nieuwe liefde tussen Orestes en Hermione lijkt een uitweg te bieden. Orestes keert zich vol tederheid tot Hermione.

Een gelukkig einde?